Suntem norocosii martori ai sfarsitului celui de-al XX-lea secol si inceputul unui nou mileniu. Poate este un prilej ca in acest moment sa aruncam o privire in jur si in timp si sa remarcam ca secolul XX este secolul cu cea mai rapida evolutie a omenirii din intreaga sa istorie.
Daca ar fi sa-l denumesc in doar trei cuvinte, l-as numi: "secolul vitezei schimbarilor".
Descoperirile stiintifice din fizica, chimie si mai nou din genetica continuate de ingineri in domeniul tehnologiilor au facut ca viteza de schimbare sa se amplifice frenetic. Dar oare in interiorul nostru, schimbarea spirituala s-a facut la fel de repede? Cred ca nu tocmai la fel.
Suntem incantati si astazi sa privim statuia "Discobolului" a anticului grec Phidias de acum 2500 de ani, sa citim poemul "Arta iubirii" al latinului Ovidiu de acum doua milenii sau sa ascultam "Anotimpurile" lui Vivaldi de acum trei secole. Pentru ca aceste capodopere nu au ajuns sa fie demodate, inseamna ca oamenii de azi sunt cu spiritul apropiat de cei ce le-au creat, deci nu s-au schimbat prea mult. Iar noi, romanii, avem ocazia sa percepem un adevar si vesel si trist in acelasi timp: daca privim "spectacolul politic" de astazi si ne amintim de "O scrisoare pierduta" a lui Caragiale aproape ca l-am putea considera pe Caragiale contemporan cu noi. Nu ne-am schimbat prea mult nici noi in 150 de ani.
Decalajul de viteza dintre schimbarea provocata in jurul nostru si cea interioara conduce in noi la polarizari de valori si reactii de compensare. Cand totul se misca in jurul nostru atat de vertiginos se accentueaza in noi nevoia de stabilitate si siguranta interioara.Poate tocmai de aceea in zilele noastre, familia, respectul fata de natura si credinta devin valori tot mai de pret si factori de stabilitate personala.
Un profund ganditor francez, scriitorul André Malraux, intrebat cum crede ca va fi secolul XXI, a raspuns: "Secolul urmator va fi religios sau nu va fi deloc".
Acum, adevarul acestei afirmatii poate fi mai bine inteles. Credinta este firul care traverseaza raul de munte tumultuos al vietii prin care trecem, de la un mal la altul. Cu cat apele se misca mai repede, cu atat trebuie sa ne tinem mai strans de fir. Daca dam drumul firului sau daca se rupe, suntem pierduti. Pentru a nu se rupe echilibrul nostru interior trebuie sa avem un cod moral propriu si sa fim consecventi cu el.
In acest sens apreciez ca obiectivele majore pe care le avem, ca oameni si ca organizatii, la intrarea in noul secol sunt doua, in principal:
Sa reusim sa ne adaptam si orientam noi insine in fluxul de schimbari utilizand busola interioara a principiilor morale, a codului moral propriu; "sa ne tinem de fir in suvoiul schimbarilor";
Sa conducem schimbarea si nu doar sa reactionam la aceasta. Schimbarile trebuie sa fie conduse, nu doar provocate; "sa reusim sa fim pe val privind in sensul de inaintare".
A reusi sa conducem schimbarea inseamna a avea un Management al schimbarii, iar "Managementul schimbarii in bine intr-o organizatie", adica al imbunatatirii proceselor si rezultatelor acestora (produsele si serviciile) il cunoastem sub numele de "Management prin Calitate".
Astazi, recenta revizie a seriei de standarde internationale ISO 9000, ISO 9000 - 2000 sunt cunoscute ca standarde ale "managementului imbunatatirii continue".(*)
Observam ca, de fapt, ISO 9000 reprezinta un cod de bune practici, o antologie de reguli pentru a face bine lucrurile, in orice domeniu al activitatii oamenilor, indiferent de tipul de organizatie sau de sector profesional: de la industria aerospatiala pana la politica (din pacate pentru noi, inca neimplementat in acest ultim sector). Totodata, ISO 9000 reprezinta si o sinteza a bunelor practici ale oamenilor, din toate timpurile si locurile, asa cum au fost convenite de catre reprezentantii natiunilor membre ISO, in acest standard international.
2. Binele si raul sunt adevaruri relative.
Ce legatura exista intre morala si calitate, intre codurile morale si standardele calitatii? Conceptele de bine si rau sunt cheia de bolta, sunt cuvintele de legatura intre cele doua notiuni.
Binele si raul sunt adevaruri relative. Depind de standardul moral la care ne referim. Binele inseamna conformitatea cu acel standard, iar raul - abaterea de la standard, neconformitatea. Depind de cine a creat standardul de referinta: Dumnezeu sau oamenii. Cu alte cuvinte, daca este un standard natural, bunaoara un cod genetic inscris in noi, sau este o lege sociala, o conventie sociala sau o traditie mostenita. Sa luam un exemplu generic (au fost intamplari adevarate, de acest gen, in istorie):
"Presupunem ca intr-o tara crestina, un om omoara, fara sa vrea, un alt om, intr-un accident de masina. Este pedepsit conform legii si condamnat la inchisoare pentru fapta sa rea, alaturi de alti oameni rai. Isi ispaseste pedeapsa si tara sa declara razboi unei alte tari. Omul nostru este trimis la razboi si acolo omoara o mie de oameni, de dusmani ai tarii lui. Este laudat, decorat, declarat erou si exemplu pentru concetatenii lui, prin lege".
Ce sa inteleaga omul nostru acum? Este un om bun sau un om rau?
Dupa codul moral din tara lui, dupa lege, un om bun: si-a aparat cu eroism tara;
Dupa morala crestina a omorat 1001 oameni!
Deci binele si raul sunt adevaruri relative.
Pentru a clarifica si mai bine legatura intre standardele calitatii si codurile morale sa constatam analogia care exista intre standardele ISO 9000 si codul moralei crestine:
Notiuni analoge:
ISO 9000
Codul moralei crestine
conformitate
bine, fapta buna
neconformitate
rau, pacat, fapta rea
manualul calitatii
Biblia
politica in domeniul calitatii
Icoana la care ne inchinam
instruire
predica
procedura
slujba religioasa
actiune corectiva
indreptarea pacatului
analiza neconformitatii
spovedania
analiza efectuata de management
Judecata de Apoi, Judecata Domnului
Realizarea conformitatii, respectarea regulamentelor corespunde sentimentului de cinste, de onoare, planul codului moral. Din contra, crearea de neconformitati, de defecte se regaseste in planul moralei cu sentimentul de rusine. Rusinea este, psihologic vorbind, o emotie ce, in mod normal, genereaza energia psihica necesara indreptarii greselii, indeplinirii actiunii corective necesare.
Reputatul specialist japonez Geniki Taguchi afirma ca oferind produse de calitate clientilor sai, o companie genereaza un plus de performanta pentru acestia si aduce un castig societatii.
Invers, vanzand produse cu defecte, de slaba calitate, se genereaza costuri, pierderi pentru societate. Asadar si din acest punct de vedere se poate afirma ca standardul ISO 9000 reprezinta un cod moral al economiei de piata.
3. Calitatea organizatiilor: creativitatea si disciplina.
Sisteme de management prin calitate au aparut prima data in companii puternice din domenii de varf ale industriei pentru a tine sub control procesele si pentru a fi mai competitive, mai performante economic. Ulterior, sistemele calitatii s-au generalizat prin utilitatea lor, ca instrumente de management performant in aproape toate celelalte domenii ale activitatii.
Daca vom intelege rolul organizatiei, la modul general, de mijloc social de armonizare intre nevoile individuale si cele ale societatii, de interfata in relatia dintre om si mediu, vom putea defini calitatea organizatiei ca aptitudine de a armoniza aceasta relatie.
Asadar: se poate masura calitatea unei organizatii?
Consider ca trasaturile esentiale ale calitatii unei organizatii sunt creativitatea si disciplina acesteia. }i iata de ce. Daca acceptam ca semnificatia notiunii de calitate poate fi divizata in calitate a conceptiei si respectiv calitate a executiei atunci vom putea defini:
calitatea conceptiei = conformitatea / adecvanta dintre nevoile si cerintele clientilor / societatii / mediului si conceptia proiectului produsului / serviciului oferit acestora, respectiv
calitatea executiei = conformitatea dintre proiect si produs / serviciu realizat.
Tinand cont ca, intr-o organizatie, procesul realizarii oricarei actiuni are doua faze majore:
conceptia actiunii si executia acesteia, putem masura calitatea actului de conceptie prin creativitate, ca expresie a capacitatii de a genera idei, solutii sau decizii eficace (adecvate cerintelor clientilor / societatii / mediului) si respectiv,
calitatea actului de executie, prin disciplina, ca expresie a conformarii si respectarii de catre intreg personalul a valorilor si obiectivelor organizatiei si a regulilor de lucru, stabilite in prima faza.
De exemplu, tehnica brainstormingului ca tehnica de creativitate in grup si totodata tehnica statistica (conform cerintei 4.20 a standardului ISO 9000:1994) urmareste generarea de cat mai multe idei pentru a avea de unde alege pe cele mai bune.
Instruirea continua si cu intreg personalul privind calitatea (conform cerintei 4.18 a standardului ISO 9000:1994) intareste constientizarea si disciplina acestuia.
In consecinta, pentru a mari capacitatea de adaptare a organizatiei la schimbarile rapide de mediu, trebuie imbunatatita calitatea organizatiei. Marind creativitatea in cadrul organizatiei se vor obtine solutii optime de adaptare si progres, iar prin intensificarea disciplinei se va castiga unitate si forta in actiune.
4. Trei intrebari fundamentale in Managementul Schimbarii.
De cativa ani se poate observa ca tot mai multe companii din tarile industrializate, cu bun renume sau premiate pentru calitate, isi definesc si declara Viziunea, Misiunea sau Valorile proprii companiilor lor.
In Japonia s-a creat chiar o metoda riguroasa de definire a acestora. Se numeste Hoshin Kanri - managementul politicii companiei. Este o moda comerciala sau o evolutie necesara in stiinta managementului?
Cred ca este un progres esential realizat in managementul organizatiilor cu posibilitate de extindere si in managementul personal al fiecaruia.
Mai mult cred ca putem generaliza si afirma urmatoarea lege a Managementului Schimbarii:
pentru fiecare dintre noi ca persoana sau ca grup si respectiv organizatie, in orice actiune de schimbare pe care o intreprindem, o vom conduce spre bine daca vom raspunde , in ordine si complet la intrebarile:
Cine vrem sa devenim?
Cine suntem?
Cum ajungem sa fim ceea ce vrem?
Altfel spus, vom proiecta orice actiune de schimbare (elementara sau completa), pe axa timpului, ca si cum am proiecta o deplasare in spatiu, punandu-ne intrebarile simple: unde vrem sa ajungem? de unde plecam? cum ajungem?
Pentru a verifica eficacitatea acestei abordari simple, vom lua doua cazuri particulare:
Daca in proiectarea unui Sistem de Management al Calitatii, Politica si Obiectivele sunt elaborate doar de un specialist din companie (responsabilul cu calitatea) si nu de Top Managementul companiei este evident ca Top Managementul nu se va regasi decat formal in declaratia de politica emisa (chiar daca este semnata) si Sistemul de Management al Calitatii nu va fi utilizat in mod curent ca un instrument managerial.
Daca la preluarea puterii de catre un nou Guvern, acesta nu-si prezinta catre popor obiectivele exprimate in mod clar, masurabile si realiste, daca nu face un audit obiectiv al starii natiunii la momentul initial si nu-si declara Strategia de Dezvoltare in masuri concrete si verificabile, atunci este limpede ca cetatenii nu se pot astepta decat sa duca, pentru inca patru ani, o viata de calitate precara.
5. Concluzii
In prezent, sunt cunoscute ca standarde ale Managementului prin Calitate in principal: Standardele Calitatii ISO 9000, Standardele de Mediu ISO 14000 si modelele TQM sub forma criteriilor pentru premiile calitatii, specifice celor trei mari centre de cultura industriala din lume: SUA, Japonia si Uniunea Europeana.
Este de asteptat ca aceste standarde sa evolueze spre a constitui un tot unitar, viitoarea revizie ISO 9000 din deceniul urmator. Managementul prin calitate este un management al schimbarii in bine, al progresului oamenilor spre armonie: armonie cu mediul inconjurator, in echilibru cu armonia interioara.
In secolul urmator, cred ca Managementul prin Calitate va evolua tot mai mult spre a fi un cod moral al societatii civilizate, dar si al fiecarui om in drumul lui in viata.
1 Noiembrie 2000, Bucuresti
"Dedic aceasta lucrare sotiei mele, ale carei ganduri de psiholog ma inspira deseori"
Toate drepturile rezervate copyright 2006 BRACO FORUM SRL site realizat de UltraMedia